Şüpheli ilişkimden 78.günümde özel medicana hastahanesıne gttım anti hiv elisa olacagm dedım doktor tmm dedı sonuclara baktım anti hiv kemilümineseans yazyor bu testten burda yazan olmamıs hıc dogru test deglmı sonra 182.gunumde tekrarladım bu testi aranızda bu testten olan varmı lutfen acıl cevap oldugum testtın bır anlamı yokmu yani
ilişkimin uzerınden 1 sene geçti 2 tane test oldum 3 ve 6.aylarımda negatf aldım. doktor konuyu kapatmamı söyledı. ama bazen geceleri yataga yattgımda nefes darlıgı oluyor yatamıyorum oturuyorum zor uyuyorum sebebı nedır sızce kalp muayenesıne gttm temız cıktı bzen dolmustaykende nefes daralması oluyor hıvden dolayımıdır sızce
83.günümde anti hiv testi yaptırdım hebatitlerle beraber Anti Hbs 232,23 0-10 geldi pozitif yazyordu kagıtta doktora sordum bağışıklık oluşmuş ıyı bsey dedı aşı olmussun daha önce dedı e yani hebatıtmı var bende şuan arkadaşlar
Ben anti hiv kemilümineseans testi yaptırdım 3 ve 4.aylarımda aşağıda hiv 2 yi bulamaz demıs arkadsın bırısı combo ve hıv duo da bellı olur demısler sımdı boşunamı oldu ben testlerımı alt tiplerini saptayamaz yazmıs combo şartmı yani offfff
BOYUNDAKİ LENF BEZİ ŞİŞLİKLERİ
Lenf bezler küçük, yuvarlak ya da fasulye şeklindeki yapılardır. Vücudunuzun enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmasında önemli rol oynayan birimlerdir. Lenf sıvısı ile iltihaplı dokudan toplanan bakteriler, virüsler ve diğer zararlı maddeler bu merkezlerde temizlenerek vücudun diğer yerlerine yayılmaları engellenir. Boyun, kasıklar, koltuk altları, göğüs kafesi, karın bölgesi gibi bölgelerde yaygın olarak bulunurlar. En sık lenf bezi şişlikleri boyunda görülür Normal boyutları 1-3 mm kadardırlar ve fark edilmezler. Ancak iltihaplandıklarında veya komşu organ iltihaplanmasından dolayı iş yükü arttığında büyüyerek görünür hale gelirler.
Lenf bezleri neden şişer?
Genellikle iki sebep vardır
1. Enfeksiyonlar (mikrobik hastalıklar): Bakteriler, virüsler, mantar gibi mikroplara bağlı olur. Sıklıkla kaynak boğaz enfeksiyonları, diş enfeksiyonları, deri enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları gibi komşu organlardan gelen mikroplara bağlıdır. Özellikle çocuk ve gençlerde görülen boyun şişliklerinin çoğunluğu enfeksiyonlara bağlıdır. Genellikle ağrılı şişliklerdir ve yüksek ateş eşlik edebilir.
2. Tümöral (iyi ve kötü huylu tümörler): Lenf bezlerinden gelişen bir tümör veya komşu organlardaki bir kötü huylu tümörün lenf bezlerine yayılması şeklinde olabilir. Tümöral oluşumlar daha çok orta ve yaşlı hastalarda görülmektedir. Genç hastalarda da nadirde olsa görülebilir. Tümöre bağlı lenf bezi şişliklerinde genellikle ağrı olmaz.
Sinsi seyrederler.
Lenfoma (lenf bezi kanseri): Boyundaki tümörler içinde en sık görülenlerdendirler. Genelde çok sayıda ve giderek çoğalan ve büyüyen tarzda lenf bezleri vardır. Koltuk altı ve kasıklarda da lenf bezi şişlikleri eşlik edebilir. Beraberinde gece terlemeleri ve kilo kaybı vardır. Tıbbın gelişmesi ile birlikte günümüzde lenfomalı hastalrın bile hemen tamamı tedavi edilebilmektedir.
Ne zaman doktora başvurulmalı?
Boyunda ki lenf bezi şişmelerin çoğunluğu enfeksiyona bağlı şişlik olmakla birlikte tümöral kitleler de azımsanmayacak kadar çok görülür. Dolayısı ile aşağıdaki durumlardan herhangi biri varsa bir an önce KBB uzmanına başvurulmalıdır.
Yüksek ateş
Nefes almada güçlük
Yutkunmada güçlük
Gece terlemeleri
Kilo kaybı
Lenf bezinin olduğu bölgede kızarıklık ve kabarma
Lenf bezi şiştiğinde boyutu 2,5 cm’den fazlaya ulaştıysa,
Lenf bezi çok sert ve hassassa,
2 haftadan uzun süredir var ise
Boyun şişliği olan hastalara hastanede neler yapılır?
Sırasıyla aşağıdaki işlemler yapılır
Ayrıntılı hikaye alınır
Ayrıntılı muayene yapılır ve gerekirse endoskopik muayeneler yapılır.
Gerekli görüldüğünde bu kitlenin sebebinin aydınlatılması için bir grup kan tahlili istenir.
Enfeksiyona bağlı kitle düşünülen hallerde antibiyotik verilip tekrar kontrole gelmesi istenir.
Diğer sebepler düşünülüyorsa kitlenin ayrıntılarının incelenmesi için tomografi, MR veya ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç olabilir.
Bunları takiben sebat eden kitleye yönelik biyopsi yapılabilir.
Alınan biyopsi materyalinin patolojik incelemesi ile nihai karara varılır
Biyopsi sonucuna göre takip veya cerrahi olarak alınması işlemleri yapılır
Şişmiş lenf bezlerinin tedavisi
Lenf bezlerinin şişmesinin altında yatan sağlık sorununa yönelik tedavi verilir. İltihaplara bağlı lenf bezi büyümeleri uygun tedavi sonrası genellikle 2-3 hafta içinde gerileyerek kaybolurlar. Ancak özellikle çocuklar gibi sık sık boğaz enfeksiyonu geçiren hastalarda daha uzun süre kalabilirler. Uygun tedavi edilmeyen lenf bezi iltihapları büyüyerek apseye dönüşebilir. Bu durumda hem tedavi zorlaşır, hem de komplikasyon riski ortaya çıkar.
AIDS testi yaptırmak kimseyi AIDS'ten korumaz. Bunu düzenli olarak yaptırmak, kişinin daha erken tanı alıp tedavi programına bir an evvel alınmasından başka bir işe yaramaz. Düzenli test olmak yerine parayı kondoma (yani prezervatife) yatırmak daha akıllıca olur. Ama şüpheli bir cinsel ilişkiden sonra, yani korunulmamış her ilişkiden sonra, test olmak iyi olur. Kondom kullanmaya üşenip de testi korunma olarak kullanmak yanlıştır.
ELİSA diye bilinen test sırasında, kanda, hastalığa sebep olan mikroba karşı gelişmiş olan antikorlara bakılır. Antikor vücudun, kendisine yabancı maddelere karşı ürettiği savunma aracı. Yani HIV(+) ya da HIV Pozitif kişi kanında bu antikor bulunan kişi demek oluyor; bu da o kişinin virüsle karşılaştığı anlamına geliyor. ELİSA aslında bu ilkeyle yapılan tüm testlerin adıdır, sadece HIV için kullanılmaz. HIV bulaşmasından sonra insan vücudunun savunma sistemine yerleşir ve onu içten yıkmaya çalışır. Bağışıklık sistemi denen bu savunma sistemi insanın hastalık yapan mikrop ve maddelerden korunması için gereklidir. Bu sistem sayesinde her mikrop her zaman hastalığa yol açmaz, birçok hastalıkta oldukça hafif geçer. Zaman zaman hepimizde oluşan kanser hücreleri bu sistem tarafından ortadan kaldırılarak etkisiz hale getirilirler. Virüs vücuda ilk girdiğinde hiç belirti vermeyebilir ya da grip benzeri şikayetler olur (ki hiç de AIDS'e özgü bir durum değil). Sonra virüsle bağışıklık sistemi arasındaki bu mücadele ortalama 10 yıl devam eder (bu süre birçok faktöre bağlı olarak değişebilir, kimi 6 ay, kimi 15 yılda sona erer). Sonunda kazanan, maalesef, hemen her zaman HIV olur. Bağışıklık sistemi ortadan kalkar. Çok nadir görülen birçok bulaşıcı hastalık ortaya çıkar, bunlar sağlıklı kişilerdekilerden daha ağır seyrederler ve tedavileri de daha zordur. Alışılmadık kanserler görülmeye başlanır. Sonunda hasta bu hastalıklarla kaybedilir. Yani HIV öldürmez, öldürtmez.
İşte bu sonuncu evreye, birçok hastalığın görüldüğü son döneme kadar, hastalığın dışardan görülen hiçbir belirtisi yoktur. Doktor muayenesi ile bile anlaşılamaz. Sadece kan testi ile anlaşılabilir.
Ama kan testinin bir zaafı vardır, o da virüs vücuda girdikten 3 ay sonrasına kadar virüsü gösterememesidir. Bu döneme "pencere dönemi" denir. Şüpheli bir ilişki ile doktora başvurulduğunda, test (-) çıksa da kesin konuşmak için bu dönemden sonra yapılacak test beklenir.
Erken testleri olamadım arkadaşlar. 90.günümdeyim anti hiv elisa yapıpı kapatablrmıyım konuyu
Hiv testlerimi yaptırdım 3.ay ve 6.ay kardeş 2.ayımda gözumde arpacık cıktı yanma oldu amelıyatla aldırdım gectı Allaha sukur. sonra dılımde beyaz beyaz cızgılı bseyler oldu halada dılımde var kalbımde sıkışma nefes darlığı oluyor nette arastrdım nefes darlıgıda candıda mantarı olanlarda oluyormuş bunun testını nerden nasıl yaptıracaz kardes elısa testı yanlıs negatıf verır demıssın kendılıgınden gecmezmı suan sadece dılımde beyazlık var sıkıntı olarak
Admin Hivvv nickli Kişiyi Acil Banlaman lazım sitenin huzurunu bozuyor. herkezi strese sokuyor. Çok bilmişlik yapyor. Rica ediyorum banlarmısın
ARkadşlar paylaştıgınız her sıtede anti hiv elisa, anti hiv 1-2, p24, hiv duo testleri yazıyor hıcbıryerde anti hiv kemilümineseans testine rastlamadım böyle bır test yokmu acaba doktor kandırdımı beni