Sağlık Bakanlığı 2019 rehberi

Arkadaşlar tekrar tekrar merhaba, bir kaç gündür sağlık bakanlığının 4.kuşak elisaların kullanımı ile ilgili herhangi bir genelge veya yönetmelik yayınlayıp yayınlamadığı hakkında internette araştırma yapıyordum ve sağlık bakanlığının 2019 tanı rehberini inceledim. Rehberin Hiv testi uygulanmasında temel prensipler ve test seçimi konu başlığı altında“Erişkinlerde ve 18 ayının üzerinde bebeklerde tanılarda Hiv-1 ve Hiv-2 ye özgü antikorların veya p24 antijeninin tespitini sağlayan dördüncü kuşak elisa testleri kullanılmaktadır” şeklinde bir ibare buldum ve fotosunu ekledim. Ayrıca test sonuçlarında neden p24 ün ayrı yazılmadığını araştırırkende combo testler ile 4.kuşak elisa teslerinin farkının; Combo testlerde p24 antijenine ayrı olarak bakıldığını ancak 4.kuşak elisalarda antikorlar ile p24 antijenine beraber bakıldığı ancak çıkan sonuç eğer pozitif ise testin antikorumu yoksa antijenimi tespit ettiğinin bilinmediği şeklinde bilgilere ulaştım. Yorumlarınızı bekliyorum. Maksat zaman geçsin konuşup birazda olsa rahatlayalım.@Hymenoptera ya selamlar :)

Pi
Pisman12123
5 yıl önce Genel Konular

Cevaplar

15 Cevap
#1
Hy
Hymenoptera 5 yıl önce

@scakır 1. Ay en az %95 diyorlar. Yani 1. Aydan sonra döneni görülmemiş. O %5 lik kısmın %4 ü 45. Gün içinde pozitifleşmiş. Şayet eğer kişi pep-prep kullanmamışsa yada kemoterapi görmemişse kişilerin %99 45 gün içinde pozitif olur. CDC bile kendini güncelleyip 42. Gün damardan alınıp yapılan 4. Nesil elisa testini kesin olarak görüyor. Bak bunu CDC diyor. Pozitif yaşam derneği gibi pozitifiz derneği gibi o kadar doktor destekli bir dernek bile 45 ve sonrasında test olduysanız konuyu kapatın başka test olmanıza gerek olmadığını söylüyor. Bunlar öyle bir tarafından uydurabilecek dernekler değil yani.

#2
Pi
Pisman12123 5 yıl önce

Fotoğraf eklemiştim ama becerememişim galiba çıkmamış fotoğraf. https://hsgm.saglik.gov.tr/depo/birimler/Bulasici-hastaliklar-db/duyurular/hiv-aids-tani-klavuzu/HIV___AIDS_Tani_Klavuzu_Ek_47016636.pdf 17. sayfada 4. Nesil elisa kulanımı ile alakalı bir ibare var.

#3
Pi
Pisman12123 5 yıl önce

@Hymenoptera CDC açıklamasında 4.nesil testler için 13 gün ile 42 gün aralığını vermiş ancak alt kısınmdada eğer negatif sonucunuz varsa 90. Günde tekrar test olmalısınız şeklinde tavsiyede bulunuyo.

#4
Hy
Hymenoptera 5 yıl önce

Adı üstünde tavsiye. Sağlık Bakanlığı da tavsiye de bulunuyor. Kesinlikle yapmak zorunda olduğunu belirtmiyor. Mesela bir çok hastanede hiv sonucunun yanında şüpheli temas varsa 4-6 sonra tekrar edilmelidir yazıyor. 3. Nesil testler bile 50. Gün %99 kabul ediliyor. 42. Güne kadar antijen oluşmamışsa zaten antikor hiç bir zaman oluşmaz çünkü hiv yok yani neden oluşsun. 90. Gün antikor oluşması geç olanlar için son gün olan bir süre. TC sağlık bakanlığında da 45. Gün kapattıran doktorlar var. Biri de izmir de Ege üniversitesinde ki deniz hoca. Daha nice Örnekleri de var bunun.

#5
Hy
Hymenoptera 5 yıl önce

@pisman12123 3 ay sonun da tekrar edin dediği şey ev testini kast ediyor. Yani evden parmak testini 3 ay sonra tekrar etmen gerektiğini vurguluyor. Damardan alınan 4. Nesil bir test için 42. Gün olduğunu söylüyor. Çevirinde hata var galiba bence bir daha bir çevir. https://wwwn.cdc.gov/hivrisk/how_know/window_period.html

#6
Pi
Pisman12123 5 yıl önce

Hemen bir daha bakıyorum

#7
Pi
Pisman12123 5 yıl önce

@Hymenoptera paylaştığın link tam çıkmamış bir daha atarmısın, benim baktığım link https://wwwn.cdc.gov/hivrisk/how_know/different_tests.html It can take 2 to 6 weeks (13 to 42 days) for a person's body to make enough antigens and antibodies for a combination, or fourth-generation test to detect HIV. This time range is called the window period. If you get a negative combination test result during the window period, you should be re-tested 3 months after your possible exposure. Parmak testinden bahsetmiyo burda

#8
Hy
Hymenoptera 5 yıl önce

https://wwwn.cdc.gov/hivrisk/how_know/window_period.html Telefon dan giriyorsan ekranı yan çevir öyle al. Benim paylaştığım 2019 yılana ait.

#9
Hy
Hymenoptera 5 yıl önce

The window period varies from person to person, and is also different depending upon the type of HIV test. Most HIV tests are antibody tests. It takes time for the body to produce enough antibodies for an HIV test to show that a person has HIV. The soonest an antibody test will detect infection is 3 weeks. Most, but not all people will develop detectable antibodies within 3 to 12 weeks of infection. Most, but not all people will make enough antigens and antibodies for fourth generation or combination tests to accurately detect infection 13 to 42 days after infection. Most, but not all people will have enough HIV in their blood for a NAT test to detect infection 7 to 28 days after infection. This is during the time when someone has acute HIV infection. TÜRKÇESi; -Pencere süresi kişiden kişiye değişir ve ayrıca HIV testinin türüne bağlı olarak farklıdır. HIV testlerinin çoğu antikor testleridir. Vücudun bir HIV testi için bir kişinin HIV olduğunu göstermek için yeterli antikor üretmesi zaman alır. Enfeksiyon tespit edeceği en erken antikor testi 3 haftadır. Çoğu, ancak tüm insanlar, enfeksiyonun 3 ila 12 haftasında tespit edilebilir antikorlar geliştirecektir. Ancak hemen hemen her insan insan, enfeksiyondan 13 ila 42 gün sonra enfeksiyonu doğru bir şekilde tespit etmek için dördüncü nesil veya kombinasyon testleri için yeterli antijen ve antikor yapacaktır. Çoğu, ancak tüm insanlar, enfeksiyondan 7 ila 28 gün sonra enfeksiyonu tespit etmek için bir NAT testi için kanlarında yeterli HIV bulunmayacaktır. Bu, birisinin akut HIV enfeksiyonu geçirdiği zamandır.

#10
Pi
Pisman12123 5 yıl önce

Adam telefondan girdiğimi bile biliyo. Bu adam söylüyosa doğrudur inanın bu adama:) eyw @Hymenoptera adamsın. İnşallah bu sıkıntılarım geçerde yeni hesap açar adımıda seninki gibi havalı bişey yapar burda yeni arkadaşlara yardımcı olmaya çalışırım senn gibi. Benim isinde Hymenopfero felan olabilir. Seninki kadar havalı deği ama idare eder:) Aldım linki bakıyorum şimdi.