HALK SAĞLIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarları Test Rehberi
Test Adını Girerek Arama Yapabilirsiniz...
A B C Ç D E F G H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z
Anti HIV (Kemiluminesans veya benzeri)
Test için öneriler
Yöntem ELFA
Çalışma Günü Pazartesi,Salı,Çarşamba,Perşembe,Cuma
Raporlarma Süresi 5 Gün
Test için İstenen Belgeler HIV Doğrulama Testi İstem Formu
İstenen Örnek Test için 2 ml plazma/serum örneği veya 5 ml sarı-kırmızı kapaklı tüplere alınmış kan örneği gereklidir.
Referans Aralığı
Yorum
Herhangi bir risk taşımayan (şüpheli cinsel ilişki, ortak enjektör kullanımı, tatuaj, vb.) kişilerde klinik bulgu/semptom olmaksızın 4. kuşak ELISA testleri ile alınan non-reaktif test sonucu kişide HIV enfeksiyonu olmadığını göstermektedir.
Riskli davranış hikayesi olan kişilerde non-reaktif test sonucu tekrar alınan örneklerle doğrulanmalı, 3. ayda alınan negatif sonuç sonrasında kişide HIV enfeksiyonu bulunmadığı şeklinde yorumlanmalıdır. Klinik olarak şüphe varlığında 15 gün sonra yeni kan örneği ile testin tekrarı önerilir.
ELISA kitlerinin özgüllük ve duyarlılıkları çok yüksektir. Özellikle temas öncesi/sonrası profilaksi alanlarda, antijen ve antikorun henüz oluşmadığı pencere döneminde, farklı virüs ile enfeksiyon varlığında, örnekte inhibitör madde varlığında, malignite, yoğun ve uzun süreli immünsupresif tedavi, replasman transfüzyonu, kemik iliği transplantasyonu, B hücre disfonksiyonu ve romatoid faktör pozitifliğinde kompetitif ELISA ile yalancı negatiflik elde edilebilir. Testin önerilere uygun olmayan şekilde yapılması, yetersiz örnek kullanımı ve uygunsuz saklama koşullarında bekletilme ile de hatalı negatif test sonuçları alınabilmektedir.
Yakın zamanda grip aşısı, Hepatit B ve kuduz aşıları olmak, viral enfeksiyonlar, otoimmun hastalıklar, böbrek yetersizliği, kistik fibrozis, çoğul gebelik, gebelik, kan transfüzyonları, karaciğer hastalıkları, IV ilaç kullanımı, hemodiyaliz gibi nedenlerle hatalı ELISA pozitiflikleri de izlenebilmektedir.
Test Bileşenleri
SUT Kodu/Kurum Kodu
Bileşen adı
LOINC
11118
Anti-HIV(Kemiluminesans ve benzeri)
56888-1
Diğer İsimlendirmeler HIV 1/2 Ab+ HIV-1 p24 Ag testi
Durum Aktif
TanıAlgoritmalarGenel BilgilerLab TestReferanslarİlgili Konular
HIV enfeksiyonunun tarama ve tanısında; iki aşamalı yaklaşım benimsenmektedir. Öncelikle 4. kuşak ELISA testi ile tarama testinin yapılması ve "reaktif" bulunan örneklerin doğrulama testine alınması önerilmektedir. Tarama testleri antikor/antijen reaktif serumların tahminini, doğrulama testleri ise tarama testleri ile "reaktif" bulunan serumların gerçekten HIV antikoru taşıyıp taşımadığının tespitini sağlamaktadır. Bu nedenle tarama testleri ile alınan pozitif sonuçların "reaktif", doğrulama testi ile alınan pozitif sonuçların ise "pozitif" olarak tanımlanması önerilmektedir. HIV enfeksiyonunun varlığı, ancak doğrulama testi sonucunun pozitif olması halinde kanıtlanmış olur. HIV tanısında kullanılacak tanı testine karar vermek için, hastanın virüsle karşılaşılması sonrası geçen süre önemlidir. Enfeksiyon bulaşının ilk 10 gününde tüm testler negatif olarak saptanır. Etkenle maruziyetten 10. günden sonra saptanabilir tek bulgu HIV RNA pozitifliğidir. HIV RNA pozitifliğinin tespitinden 3-5 gün sonrasında ise p24 antijen pozitifliği saptanabilir. HIV-1/2 antikor ve HIV-1 p24 antijenini saptayabilen 4. kuşak ELISA testleri ile etkenle maruziyet sonrasında en erken 19. günde pozitiflik saptanabileceği bildirilmektedir.
Şimdi burda rf yani romatoit faktör pozitifliğinde yalancı negatiflik elde edilebilir diyor aynı yazıyı başka yerdede okumuştum buyur burdan yakon şimdi moral alt üst oldu (: