Her ülke bu tarz bulaşıcı hastalıklar konusunda bir rehber yayınlar. Anglo sakson ülkelerde bu rehberler biraz muhafazakar olur. Bundan dolayı bizim rehberimiz de de 90 günü son göstermektedir. Daha öncesinde alınan test sonuçları doğru olmakla birlikte, bağışıklık sistemi sorunları, Kanser tedavisi sürecinde alınan radyoloji veya kemoterapi uygulamaları, PEP/PREP tedavisi uygulamaları, yoğun kortizon tedavisine dayalı uygulamalar testlerin güvenilirliğini düşürür. Ancak hangi şart altında olursa olsun ve hangi test kullanılırsa kullanılsın 90. günde alınan sonuç kesinlik teşkil eder.
HIV çalışmalarının ilk başladığı süreçlerden bu yana bilim insanları çok fazla yol katettiler. Örneğin 42 günden sonra (kimi yerde 45 deniyor) alınan negatif sonuç çok büyük kesinlik arzeder. Hatta Singapur gibi bazı ülkelerin sağlık rehberleri son süreyi 42 olarak belirlemişlerdir. Konuyla ilgili Vaka çalışmaları 42'den sonra pozitif olan çok sınırlı sayıda örnekten söz etmektedir. Bu çalışmalar ise anekdotlara dayalı çalışmalardır (kişilerin kendi anlatımlarına dayalı) ve ilgili dönemdeki testler 1. jenerasyon dediğimiz en ilkel testlerdir. 90'dan sonra pozitife dönen bir vaka vardır. O kişide ise çocukluk döneminde geçirdiği bağışıklı sorunu olduğundan söz edilmektedir.
Sonuç olarak doğru sürelerde test yaptıran arkadaşların hiç korkmadan ve çekinmeden son testlerini 90. günde yaptırmaları doğru bir yaklaşımdır. Dünya sağlık örgütü 90 günü önermektedir.