Antikor Testleri Antikorlar, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı savunma olarak ürettiği proteinlerdir. Bağışıklık sistemi birçok farklı HIV antijeni için antikor üretir. Tarama testleri ( ANTI-HIV ) genellikle HIV yüzey proteinlerine karşı oluşan antikorları arar. Geçtiğimiz yıllarda antikor testlerinin doğru sonuç vermesi için maruz kalındıktan 3 ay sonra testin yapılması önerilirdi. Ancak yeni nesil testlerle bu süre kısaldı. Mevcut Birleşik Krallık test kılavuzları* HIV antikorlarının maruziyetten 1 ay sonra genellikle saptanabilir olduğunu yazmaktadır. Yukarıda Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezi’ (CDC) nin saptanabilir HIV materyalleri ve sürelerine dair görselini göreceksiniz. Bu tabloya göre 50 gün sonra yapılan testlerin (p24 Antijen testi hariç ) güvenilir olduğu söylenebilir. Ancak unutmamak gerekir ki bu tarihler kanda aranan materyallerin saptanabilir olmaya başladığı tarihlerdir. Çok ender de olsa bazı bireylerde bu tarihlerin uzadığı rapor edilmiştir. Güvenilir sonuçlar almak için bu tarihlerden bir müddet sonra test yaptırmak önerilir. Antikor testlerinin pozitifliği tanı koymak için yeterli değildir. Nadiren de olsa yalancı pozitif sonuçlarla karşılaşılabildiğinden bu testler Türkiye Halk Sağlığı Kurumu referans laboratuvarlarında Western Blot yöntemiyle doğrulanır. Bir bireyin HIV ile yaşadığını söyleyebilmek için mutlaka Western Blot pozitifliği olması gerekir. Olası bir antikor testi pozitifliğinde kan örnekleri referans laboratuvarına kişiye özel bir kod ile gönderilir ve kimlik bilgileriniz tamamen saklı tutulur. Pozitif test sonuçları hiç bir kuruma kimlik bilgilerinizle bildirilmez. Aile Sağlığı Merkezleri, 1.,2. ve 3. basamak tüm kamu hastanelerinde sosyal güvence kapsamında bu testler ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ayrıca tüm özel laboratuvar ve hastanelerde de bu testleri yaptırmanız mümkündür. Antikor testlerinde 90 gün sonrasında alınan negatifliklere güvenilmelidir.
Ek Bilgi . . - Antijen'e bakılan testler (yanı p24 testleri). Bu testler nadiren kullanılırlar. -Antikor'a bakılan testler (Ab): Bu testler de nadiren kullanılırlar. *Antikor ve Antijen’e aynı anda bakılan testle HIV 1+2 (Ab/Ag) + elisa dir. Bu testler günümüzde en sık kullanılan testlerdir. Bütün Genellikle ismi “HIV 1/2 ab+p24 ag” Genetik inceleme sınıfında olduğu için, HIV’in ilk aşamada tespit edilmesi için direk kullanılmazlar. Viral yük testinden bahs ediyorum.
Ppzitif yaşam derneği özel labratuarda yapılan testleri önermiyor. şöyle bir paragraf var abi maliyetli olan her işin müşterisi vardır. Bence çok doğru bir tespit insanların zayıf yönlerinden faydalanıyorlar pCR 'den bahsediyorum. NOrmal hastahanelerde kullanılan elisa testi hem antijen hem antikor bakıyor diyor pozitif yaşam derneği.
Ben belirtilerin babasını yaşadım. Aradım mavi labt. 250 ₺ dedi dedim kapat aq. HIV olurum daha iyi. 65. Gün 118. Gün ücretsiz HIV testi yapan hastanede yaptım. Konuyu kapatıp burda ki arkadaşlara yardımcı olmak istiyorum. O yüzden bir kaç ay buralardayım.
Antijenin gecikmesi aöz konusu mu mesela 35-38 .günlerde antijen oluşmaması söz konusu mu
Abi belirti ile oluşan şeyler çoğu piskolojik olabiliyor ben ilk ay neler yaşadım eğer enfekte oldu isem o zaman çıkması lazımdı ama onun ile alakalı değil ben 35. Gün olum hoca dedi ki kapat konuyu onun ile alakalı değil çünkü makinalar 4.nesil saptıyor. Özel labrotuvar kesinlikle zaafdan faydalanıyor bunu söylemek lazım. 90.Günden sonra ki antikor testi kesinlikle güvenilirdir. Konuyu kapamak için yeterlidir.
Antijen veya antikor bu sürelerde saptanabilir, tabi ki gecikme olabiliyor nadiren de olsa senin durumun nedir
Benim eskortla korunmazsız vajinal ilişki 35. Günde oldum combo test ama doktor 3-6 ay takiptesin dedi pencere döneminde olabilirsin dedi
35. Gün combo teste mi kapat dedi doktor
Evet öyle dedi bana
Duo testi miydi yoksa tek sonuç veren combo mu