https://www.cdc.gov/hiv/basics/testing.html “An antigen/antibody test performed by a laboratory on blood from a vein can usually detect HIV infection 18 to 45 days after an exposure. Antigen/ antibody tests done with blood from a finger prick can take longer to detect HIV (18 to 90 days after an exposure). When the goal is to tell for sure that a person does not have HIV, an antigen/antibody test performed by a laboratory on blood from a vein is preferred. Antibody tests can usually take 23 to 90 days to reliably detect HIV infection. Most rapid tests and home tests are antibody tests. In general, antibody tests that use blood from a vein can detect HIV sooner after infection than tests done with blood from a finger prick or with oral fluid. Ask your health care provider about the window period for the test you’re taking. If you’re using a home test, you can get that information from the materials included in the test’s package. If you get an HIV test after a potential HIV exposure and the result is negative, get tested again after the window period for the test you’re taking to be sure. If your health care provider uses an antigen/antibody test performed by a laboratory on blood from a vein you should get tested again 45 days after your most recent exposure. For other tests, you should test again at least 90 days after your most recent exposure to tell for sure if you have HIV.”
Merhaba arkadaşlar bende çok uzun süre sizler gibi bu sitede idim eğer sorusu olan var ise bilgim dahilinde cevaplamaya çalışabilirim
Arkadaslar CDC guideline’a gore onceden 90 gunde tekrarlanmasi oneriliyordu ama ben son okudugum yaziya gore CDC’de damardan alinmis duo/combo testler icin bu sureyi 45 gune cekmis gozukuyor. Bunla ilgili yaziyi siz nasil yorumluyorsunuz. Siz de sitede 90. gunde teyit edilir diyorsunuz diger cybh testeri ile birlikte ancak daha once tespit edilecegini dusunuyorsunuz. Simdi benim anladigim artik 45 gunde resmi olarak telafuz ediliyor gibi anladim.
https://www.cdc.gov/hiv/basics/testing.html
“An antigen/antibody test performed by a laboratory on blood from a vein can usually detect HIV infection 18 to 45 days after an exposure. Antigen/ antibody tests done with blood from a finger prick can take longer to detect HIV (18 to 90 days after an exposure). When the goal is to tell for sure that a person does not have HIV, an antigen/antibody test performed by a laboratory on blood from a vein is preferred.
Antibody tests can usually take 23 to 90 days to reliably detect HIV infection. Most rapid tests and home tests are antibody tests. In general, antibody tests that use blood from a vein can detect HIV sooner after infection than tests done with blood from a finger prick or with oral fluid.
Ask your health care provider about the window period for the test you’re taking. If you’re using a home test, you can get that information from the materials included in the test’s package. If you get an HIV test after a potential HIV exposure and the result is negative, get tested again after the window period for the test you’re taking to be sure. If your health care provider uses an antigen/antibody test performed by a laboratory on blood from a vein you should get tested again 45 days after your most recent exposure. For other tests, you should test again at least 90 days after your most recent exposure to tell for sure if you have HIV.”
Kardeşim sen bana bir ulassana acil konuşmam gerekiyor seninle sende benim numaram var bekliyorum
Merhaba yaklaşık 11 aydır takip ediyorum siteyi solbera adlı arkadaşın dpgrulamasi negatif çıkmıştı hem bu sitede hemde diğer sitede tartışılmıştı bu hatta diğer sitede test yaptığı labratuarin doktoru bile açıklama yapmıştı sonuç negatif diğer konuya gelince arkadaş 46 dan önce negatif test olduğunu yazmamis bir test olmuş ve pozitif olduğunu söylemiş bir daha cvp vermemiş ben burada bir pozitif sonuç alan arkadaşa denk geldim oda galiba 42 de test oldu umut ve pozitif aldı onunla beraber bir arkadaş daha pozitif çıktı ama dogrulamsi negatif umut arkadaşımızın dogrulamsi pozitifti bir daha yazmadı zaten şimdi testten başka bunu öğrenmenin yolu yok doktorlar ve test ler ne diyorsa guvenmemiz gerekiyor birçok arkadaş bilgili arkadaş artık girmiyor ve yazmıyor lütfen bunu kendinize yapmayın buradaki insanlara sormayın gidin hastaneye bir enfeksiyon uzmanına sorun tüm dünyada aynı testler yapılıyor giriş kisminda stres ve testler ile ilgili bölüm var okuyun
A fourth or fifth generation ELISA assay for HIV antigens and antibodies is considered to be conclusive for negative results 90 days after your last exposure to HIV.
Most people with HIV will test positive by 21 days after exposure.
Almost all people with HIV will test positive by 6 weeks after exposure.
ELISA assays are very, very sensitive. The tests themselves are not the limiting factor. It really all depends on the levels of antigens and antibodies in your blood.
Antigens show up first and are present in direct proportion to viral load. The more virus in your blood, the more antigens in your blood.
Given that antigen levels are generally very high during early seroconversion, ELISA assays are very good at detecting infections in the earliest stages.
As antigen levels drop off after seroconversion, antibody production ramps up. By 6 weeks, almost everyone with HIV has detectable levels of antibodies in their blood.
In very rare circumstances, people need longer than that to be detectable. By 90 days, though, you can trust negative results. If your blood doesn't have HIV antibodies in it by then, it almost certainly is never going to have.
There have been a handful of delayed seroconversion cases reported in medical literature, but they are extraordinary. You're more likely to win a multi-state lottery than to be one of those cases.
Arkadaşlar merhaba aylarca bu stres ile yaşadım ara ara halen aklıma geliyor yurt dışında yaşıyorum elimden geldiğince herkese yardımcı olmaya çalışıyorum sorusu,sıkıntısı olan ve dertlesmek isteyen buyursun eklesin whatsaptan konuşalım sevgiler 00642108116295
Merhaba arkadaşlar bir kardesim korunmasız bir ilişkide bulunmuş 8 ve 37. Günlerde combi testi negatif 57. Günde ise ise hiv duo testi negatif fakat bir türlü rahatlayamiyor çünkü bir çok sıkıntı yaşıyor en önemlisi ise bir türlü geçmeyen bogaz sikintisi yemek yemek ve yutkunmak bile çok büyük sıkıntı diyor bir çok doktora gitmesine ve ilac kullanmasına rağmen malesef herhangi bir düzelme yokmuş kendisinde ve özellik ile buraya yazmamı ve yorumlarinizi rica ediyor çünkü kendisi üye olamıyor hepinizin yardiminiza ihtiyacımız var suanda lütfen herkes cevap ve yorumlarını yazsın tesekkurler
HIV testi halk arasında AIDS Testi, Eliza Testi, Elisa Testi, PCR Testi, Kan Testi gibi terimlerle anılmaktadır. Halk arasında AIDS Testi için en çok Eliza Testi kelimesi kullanılmaktadır. Bunlar yanlış terimlerdir. AIDS Testi terimi Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği gibi HIV ve AIDS olgusunun birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. HIV, AIDS hastalıklar bütününe yol açan virüstür. Laboratuvar biliminde HIV tespit eden birçok test yöntemi bulunmaktadır. Kişinin HIV testinde alacağı POZİTİF sonuç HIV Doğrulama Testiyle doğrulanmalıdır. HIV testlerinin bulaştan sonraki dönemde hassasiyet, özgüllük ve yöntem bakımından tanı ve tarama süreleri bulunmaktadır. Eğer HIV testi doğru zamanda doğru yöntem ile yapılmazsa ortaya yalancı negatiflikler çıkabilmektedir. HIV Testi yaptırmadan önce mutlaka test olacağınız kurumdan danışmanlık almalısınız. Danışmanlık Dünyada AIDS Test Merkezlerinde ( STD Klinik ) test öncesi verilen standart bir uygulamadır. HIV testi öncesi danışmanlık hizmeti alınması HIV testinin şüpheli temastan ne zaman sonra yapılması gerektiği, hangi gün sürelerinde hangi testlerin yapılabileceği, Negatif ve Pozitif test sonucun ne anlama geldiği ve olası süreçler üzerinde konuşma olanağı sağlar.
Anti – HIV 1/2 Testi (6-12 Hafta)
Antikorlar antijen özellikteki yabancı moleküllere (örneğin enfeksiyon ajanları) karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği özgün proteinlerdir. Kanda herhangi bir enfeksiyon ajanına karşı tespit edilen antikorlar kişinin ilgili patojenle enfekte olduğunu gösterir. Kişide antikor oluşması için geçen süre patojenin cinsine bağlı olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemiyle de doğrudan ilişkilidir. Örneğin HIV ile enfekte olan bir kişide anti-HIV antikorları 6 haftada tespit edilebilir konsantrasyona ulaşabileceği gibi bu süre bir başka kişide aynı tespit konsantrasyonuna gelmesi 12 haftayı bulabilir.
Anti HIV 1/2 testi antijen-antikor birleşmesini esas alan bir test yöntemidir. Anti HIV 1/2, HIV-1 ve HIV-2’ye karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorları temsil eder. Bu antikorlar tahmini bulaş anından 6-12 hafta sonra kanda tespit edilebilir.Antikorların kanda tespiti HIV’in kişide varlığına güçlü bir kanıttır. Ancak bazen Anti HIV 1/2 testinde alınan pozitiflikler yalancı pozitif olabilir. Örneğin, başka bir enfeksiyona karşı gelişen antikorlar anti-HIV antikorlarıyla karıştırılabilir. Antikor pozitifliği alan kişiye mutlaka Western Blot Testiyle doğrulama yapılmalıdır.
p24 Antijen Testi (2 Hafta)
HIV’in tespitinde ona ait antijenleri kanda saptamak antikor gelişmesini beklemeden erken dönemde tespit sağlamaktadır. Ancak HIV antikor gelişimi kişiden kişiye farklılık göstereceği için kanda erken dönemde yüksek oranda antikor gelişmesi p24 antijeninin tespitini maskeleyebilir. Bu durum p24 antijen testlerinde yalancı negatifliklere zemin oluşturabilir.
p24 antijen testi, antijen-antikor birleşmesini esas alan bir test yöntemidir. p24 antijeni, HIV ’e özgü bir proteindir ve bu protein tahmini bulaş anından 2 hafta sonra kanda testlerin hassasiyetine göre tespit edilebilmektedir. P24 antijeninin tespiti HIV’in kişide varlığına güçlü bir kanıttır. Erken dönemde HIV pozitifliğini saptamada önem arz eder. Ancak p24 antijen testi uygun gün sürelerinde yapılmadığı takdirde, örneğin geç dönemde p24 antijeni HIV antikorları tarafından maskeleneceği için yapılan p24 antijen testleri yalancı negatiflikler verebilir. Ayrıca alınan pozitif sonuçlar başka bir yöntemle mutlaka teyit edilmeli ve pozitif sonuç uygun gün sürelerinde Western Blot Testi ile doğrulanmalıdır.
4.Jenerasyon p24 Antijen ve Anti-HIV Testi (2Hafta)
HIV 'e özgü proteinler ( antijenler ) ve bağışıklık sisteminin geliştirdiği HIV 'e özgü antikorlar ilgili enfeksiyonu tespitte kullanılır. Yalnızca p24 antijen ya da yalnızca HIV antikorunu tarayan Anti-HIV testlerinin kendi içinde çeşitli engelleri,doğru zamanda uygulanmama, maskelenme gibi şüphe durumunu artırmaktadır. Dünyada ve Türkiye’ de HIV konusunda önde gelen ( WHO, BHIVA, HATAM, Sağlık Bakanlığı ) yetkin birçok kuruluş HIV tarama testi olarak aynı anda hem p24 antijenini hem de HIV antikorlarını saptayan 4.Jenerasyon antijen ve antikor beraber tarayan testlerinin kullanılmasını önermektedir. Sadece p24 antijeni veya sadece HIV antikorlarına bakan testlerde maskelenmeden veya antikorların geç oluşmasından kaynaklı HIV tespit süreleri uzayabilmektedir.
4. jenerasyon p24antijen ve Anti-HIV testleri antijen-antikor birleşmesini esas alan en gelişmiş tarama testleridir. 3.Jenerasyon sadece antikor tarayan testlere göre erken dönemde yapılarak HIV pencere dönemini kısalmasına olanak vermiştir. Kanda HIV-1 ve HIV-2’ye karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorları ve p24 antijenini tarar. Gerek çalışma hassasiyeti gerekse iki parametreyi aynı anda taramasıyla en etkili HIV tarama testi yöntemidir; tahmini bulaş anından 2 hafta sonra uygulanabilir. Bu yöntemle çalışan testlerin hassasiyet farklarından kaynaklı olarak 2 haftadan itibaren HIV virüsüne ait p24 antijeni veya HIV antikorları tespit edilebilmektedir. 4.Jenerasyon kitler ticari firma üreticilerine göre HIV Combo, HIV Combi, HIV Duo Ultra gibi isimlerle anılmaktadır. Ticari kitlerin hassasiyet oranına göre erken dönemde saptama sağlar; antijen ve antikor konsantrasyonlarına ayrı ayrı bakması ile de maskelenme sonucu doğabilecek yalancı negatifliklerin önünü kapatır. Alınan pozitif sonuçlar, uygun gün sürelerinde Western Blot Testi ile doğrulanmalıdır.
HIV RNA PCR Testi ( Viral Yük Testi ) (10 Gün)
DNA ve RNA ait olduğu canlıya dair genetik kodları taşıyan nükleik asitlerdir. Bu nükleik asitlerden RNA HIV’de mevcut olup virüsün genetik kodlarını taşımaktadır. HIV 'e ait RNA’nın kanda saptanması, ilgili enfeksiyonun varlığına güçlü bir kanıttır. Saptamada yöntem olarak PCR yöntemi uygulanır. HIV RNA PCR testi, kanda bulunan nükleik asitler üzerinde HIV 'e ait özgün baz dizilerinin tespiti ve çoğaltılarak gösterilmesi esasına dayanan moleküler biyolojik bir testtir. HIV RNA PCR, tahmini bulaş anından 10. günden sonra uygulanabilir. Hem hassasiyeti hem de verdiği pozitif sonuçlarda kanın ml’sinde bulunan virüs kopya sayısını gösterdiği için, erken dönem tarama testi olarak ve pozitif tanı almış kişilerin tedavisinde takibi gereken “viral yük” belirlenmesinde etkin biçimde kullanılmaktadır. HIV tespiti için yapılan testlerde alınan pozitif sonuçlar Western Blot Testi ile doğrulanmalıdır. Merkezimizde HIV RNA PCR Testi Real Time PCR ile çalışılmaktadır. Testin saptama hassasiyeti 35 copy/mL’ dir.
Hiv Duo Ultra Test (14.Gün)
HIV DUO ULTRA Testinin geliştirilmiş
Enfekte Kaynağa Maruz Kalındığında Ortalama HIV Bulaşı Riski
KAYNAK YÜZDE İHTİMAL
SEKSLE İLGİLİ OLMAYAN DURUMLAR
Kan Nakli % 90 10’da 9
İğne Paylaşımı (Enjeksiyon İlaç Kullanımı) % 0,67 149’da 1
İğne Batması (Deri içine) %0,30 333’de 1
Isırma, Tükürme, Vücut Sıvılarını Atma.
(Sperm veya Tükürük Dahil) Sex Oyuncaklarını Paylaşma Önemsiz Önemsiz
ORAL SEKS
Pasif Partner (Örnek Oral Seks Yapan) % 0-% 0,4 2500’de 0-1 arası
Aktif Partner (Örnek Oral Seks Yaptıran) Yaklaşık % 0 Neredeyse Sıfır
VAJİNAL SEKS
HIV Pozitif Erkek Partner İle Kadının Riski
Geliri Yüksek Ülkeler % 0,08 1250’de 1
Geliri Düşük Ülkeler % 0,30 333’de 1
HIV Pozitif Kadın Partner İle Erkeğin Riski
Geliri Yüksek Ülkeler % 0,04 2500’de 1
Geliri Düşük Ülkeler % 0,38 263’de 1
ANAL SEKS
Aktif Partnerin Riski (Sünnetli) % 0,11 909’da 1
Aktif Partnerin Riski (Sünnetsiz) % 0,62 161’de 1
Pasif Partnerin Riski (Pasif Partnere Boşalmadan) % 0,65 154’de 1
Pasif Partnerin Riski (Pasif Partnere Boşalarak) % 1,43 70’de 1
Diğer Bilinmesi Gereken Rakamlar
HIV RİSKİNİN ARTTIĞI DURUMLAR
HIV bulaşından kabaca 12 hafta sonraki akut enfeksiyon, bulaşıyı yaklaşık 26 kez, % 1.43’lük riski 37% ye arttırır. (3’de 1 den daha fazla). Bunun sebebi akut fazda, virüs yükünün tavan yapmasıdır.
Diğer Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Varlığı, Riski 8 kat arttırır.
Cinsiyet Eşitsizliğine ve çok yüksek derecede partnerin şiddetine maruz kalan bir kadının HIV riski 1.5 kat fazladır.
HIV RİSKİ DÜŞTÜĞÜ DURUMLAR
Sünnet, heteroseksüel erkeklerin riskini % 60’a kadar düşürebilir.
Korunma amaçlı tedavi, tedavi almakta olan ve tespit edilemez virüs yükü HIV pozitif kişilerde, bulaşı riskini % 96’ya kadar düşürebilir. Bazı araştırmalar bu rakamın % 100 e yaklaşabildiğini göstermektedir.
PrEP, HIV Negatif kişiler günlük Truvada aldığında, riski, tedaviye sadık kalmaya bağlı olarak % 92 lere kadar düşürmektedir. PEP de aynı şekildedir
CDC’ye göre, prezervatifler riski % 80 e kadar düşürmektedir.
Seroadaptasyon çeşitleri de , örneğin sadece sizinle aynı sero durumunda olan kişilerle korunmasız seks yapmak, riski azaltabilir ama sonuçlar farklılık gösterebilir.
Kaynak: https://www.poz.com/article/HIV-risk-25382-5829