Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi İnfeksiyon Kontrol Komitesi ekibinde görevli öğretim üyesi Doç.Dr.Çiğdem Kuzucu, “AIDS’den korunmak için her türlü cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. Ortak enjektör kullanımından kaçınılmalıdır.
Tatuaj, kulak delme, akupunktur için steril malzeme kullanılmalıdır. Ustura gibi kanla kontamine olabilecek aletler her kullanımdan sonra dezenfekte edilmelidir. Sağlık personeli için korunmada; kan ve vücut sıvılarına maruz kalma riskini azaltmak için eldiven, önlük, gözlük, maske gibi koruyucu bariyerler kullanılmalıdır”dedi.
1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, AIDS virüsü ve korunma yolları hakkında bilgi aktaran Turgut Özal Tıp Merkezi İnfeksiyon Kontrol Komitesi ekibinde görevli öğretim üyesi Doç.Dr.Çiğdem Kuzucu, “Kan, semen, vaginal sekresyonlar, anne sütü yüksek konsantrasyonda HIV içerir. Bu sıvılarla bulaşma riski yüksektir.
Tükrük, gözyaşı, ter düşük konsantrasyonda HIV içerir. Bu salgılarla temas sonrası bulaşma gösterilmemiştir. Her türlü cinsel temasla bulaşabilir.
Kadından erkeğe, erkekten kadına, erkekten erkeğe, kadından kadına homoseksüel ilişki ve heteroseksüel ilişki ile bulaşır.
Kan ve kan ürünlerinin başka birine nakledilmesiyle, uyuşturucu bağımlılarında iğne ve şırıngaları ortak kullanmakla, tatuaj (dövme), akupunktur iğneleri, kulak delmede kullanılan enjektörler ile, traş bıçağı, ustura, diş fırçalarının ortak kullanımıyla, organ ve doku nakli ile bulaşır.
Sağlık personeline; iğne batması, HIV içeren kan veya vücut sıvılarının açık yara veya kesilerden kan akımına geçmesi veya mukoz membranlar (göz, burun vb) içine sıçramasıyla bulaşır”ifadelerini kullandı.
Doç.Dr.Çiğdem Kuzucu, HIV’in bulaşmadığı durumları şöyle belirtti:” Günlük yaşamda, işde, evde, okulda, HIV’li bir kişiyle bir arada bulunmakla, tokalaşma, sarılma ve dokunmayla, yanaktan öpüşmeyle, öksürmekle, hapşırmakla, hava yoluyla, elbise, telefon, para, kapı kolundan, tuvalet kapağından, kaşık, tabak ve bardak gibi eşyaları kullanmakla, yüzme havuzundan, sinek, böcek sokması ve hayvan ısırması ile bulaşmaz.” HIV vücuda girdiğinden itibaren, vücutta bununla savaşmak için özel antikorlar oluştuğuna dikkat çeken Doç.Dr.Çiğdem Kuzucu, şunları belirtti: ” Kandaki bu antikorların Elisa yöntemiyle saptanmasına Anti-HIV testi denir.
Anti-HIV antikorların Elisa yöntemiyle ölçülebilecek düzeye ulaşması için 3 aylık bir süreye (pencere dönemi) ihtiyaç vardır.
Bu nedenle test, bulaşma olduktan 3 ay sonra yapılmalıdır.” Kuzucu, korunma konusunda da şunları ifade etti: ” Her türlü cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.
Ortak enjektör kullanımından kaçınılmalıdır. Tatuaj, kulak delme, akupunktur için steril malzeme kullanılmalıdır. Ustura gibi kanla kontamine olabilecek aletler her kullanımdan sonra dezenfekte edilmelidir.
Sağlık personeli için korunmada; kan ve vücut sıvılarına maruz kalma riskini azaltmak için eldiven, önlük, gözlük, maske gibi koruyucu bariyerler kullanılmalıdır.”