Sayın Arrogant; Yorumlarınızdan takip ettiği kadarıyla 90. günden önce yapılan ve antikor ölçümü yapan elisa testlerinin bir anlam ifade etmediğini belirtiyorsunuz. Zira 90. güne kadar vücut yapısına göre, antikor oluşumunun gecikebileceğini söylüyorsunuz. Benim sorum şu şekildedir: Eğer 90. günden önce yapılan test 4. nesil combo testlerden ise (yani antikor yanında antijeni de ölçen testler ise) yine de bir anlam ifade etmemekte midir? Şöyle ki elisa testinde sadece antikor bakıldığı ancak combo testlerde antikorun yanı sıra antijene de bakıldığı dikkate alınacak olursa, 90. günden önce henüz antikor üretmemiş bir vücutta, antijen'in kaybolması ihtimali var mıdır? Yani hiv antijeni için henüz antikor üretmeyen bir bünyede, antijenlerin kendiliğinden kaybolması söz konusu mudur? Dolayısıyla antijen ve antikor ölçen testler, 90. günden önce de yapılmış ve fakat antijenin ortaya çıkması için gereken süreden sonra yapılmış olması kaydıyla, yine de bir anlam ifade etmemekte midir? Yani bu 4. nesil antijen ve antikor ölçen testler, antikoru yakalamaz ise antijeni, antijeni yakalamaz ise antikoru kesinlikle yakalar diyemez miyiz? Sanırım biraz uzun oldu. Okuma nezaketi gösterdiğiniz için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.

Cevap ( 12 )

  1. misto
    7 yıl önce

    ya freiburger 90 gün esas kardeşim antikor testlerinde profesor degilsen bu işlerin muhakamesine girme kardeşim :))) neyse ben başka birşeyden bahsedicektim daha doğrusu sorucaktım sana...kardeşim aile sağlığı merkezi ve devlet hastehanesi olmak üzere 2 yerde anti hiv elisa testi yaptırdım sıkıntı yok..benim öğrenmek istediğim bu yerlerde test yaptırırken özellikle hiv 1 hiv 2 ikisinede bakın diye belirtmemiz gerekirmi?yoksa anti hiv elisa testleri standart olarak 1/2 şeklindemi bakılır lütfen yardımcı ol kardeşim aklıma kurt düştü?

  2. freiburger
    7 yıl önce

    Misto kardeşim benim sayın Arrogant'a sorduğum soru antijen için, antikor için değil. Bu konuyu seninle defalarca tartıştık ve bir sonuca ulaşamadık. Sanırım Arrogant doktor olduğu için fikrini almak istedim. Dolayısıyla muhakeme falan o kısma girmek istemiyorum. Diğer taraftan sorduğun soruya gelecek olursak, naçizane bilgim dahilinde, elisa testini nerede yaptırırsan yaptır (dikkat: elisa testi diyorum), bu test sadece antikor bakar ve antikor türü olarak ise hem Hiv1 hem de hiv 2 antikoruna bakar. Yani özel olarak belirtilmesine gerek yoktur. Kaldı ki Hiv2 bakımından gerek antijen gerek antikor üretimi biraz gecikebilir bünyeye bağlı olarak. Ancak Hiv2 batı afrikada yaygın olup, Avrupa'da görülmemektedir. Dolayısıyla ilişkin Afro-amerikan kökenli birisi değilse Hiv2'yi dert etmen gerekmez. Dolayısıyla aklına kurt falan düşmesin, için rahat olsun

  3. freiburger
    7 yıl önce

    Misto kardeşim ayrıca aklıma gelmişken: Sedece hiv1 tarayan test pcr testidir. Yani istesen bile (pcr testi dışındaki testlerde) bana sadece Hiv1 sonucu verin Hiv2 sonucu vermeyin diyemezsin. adamlar her ikisini de verir sana.

  4. misto
    7 yıl önce

    türkiyede yaşadım kardeşim şüpheli ilişkimi hayat kadınıydı verici konumda oraldaydım 30 saniye kadar falan boşalmadım wazgeçtim iyiki ilişkiye girmemişim şimdi bende 10 kere falan test yaptırmıstım sanırım panik halinde :)) yani verici konumda oral ilişkide risk çok çok azdır diyolar ama o yok denilicek kadar az dedikleri şeyin korkusu bile yetti bana yani acaba olur mu diye..

  5. freiburger
    7 yıl önce

    Panik olmaya hiç gerek yok. Testler ve süreleri belli (her ne kadar seninle süreler konusunda anlaşamasak da). Ancak oral ilişki durumunda, oral ilişki risk vajinal ve anal ilişkilere nazaran çok az. Hatta bu az olan risk, verici konumundaki kişi ( de daha daha az. Ancak her ne kadar risk 0'a yakın (negligible risk diye geçer/ zero risk demezler) olsa bile risk risktir ihmal etmemek gerekir.

  6. misto
    7 yıl önce

    sağol freiburger kardeşim bilgilendirdiğin için...yani anti hiv elisa testi dediğimizde doktara bu şüpheyle hastehaneye bir sağlık kurulusuna basvuran birinin özellikle hiv 1 hiv 2 diye belirtmesini beklemek skandal olurdu her ikiside baz alınıp testler yapılmalı tabikide olması gerekende budur..herkes bu konularda uzman yada bilgili degil zaten...

  7. Sebastien
    7 yıl önce

    Arragont beyefendi bnde sorayım o zaman devlet genelevinde korumalı vajinal sex yaşadım sadece 2 dk sürdü test yaptıracam acaba hıv rna mı olsam kesin sonuç verir mi yoksa p 24 antijen testini 21 den sonra mı olsam hangisi tavsiyen ve hepatit c 21. Gün antijen testi sonucu kesin midir ayrıca vdrl testi de 21. Gün testi kesin mi çünkü Doç .dr. Turan uçkun ile görüştüm kesin dir dedi değişmez dedi ve bir soru daha bel soğukluğu belirtisi akıntı gibi olmak zorunda mıdır ? Teşekkür ederim şimdiden

  8. arrogant
    7 yıl önce

    Sevgili freiburger, Nazik yazınız için teşekkür ederim; ancak sorunuz çok karmaşık olmuş, açıkçası 2 kere okudum. Şöyle cevap vermeye çalışayım anlamaz iseniz tekrar yazarsınız. Şimdi anti-hiv eliza testi 90 günden önce sonuç vermesi pek olası değildir! O yüzden pencere ya da yayılma dönemi dediğimiz bu dönem geçtikten sonra antikor üzerinden test yapılır. Hatta bu süre çok nadir durumlarda 180. güne kadar uzayabilir.! Gelelim 4. nesil antijen testlerine, bu testlerin tek farkı kısa sürede çıkmasıdır. Çünkü antijen yani protein oluşumu antikor yani savunma hücresi oluşumundan daha erkendir. p24 gibi testlerde 16. gün ve sonrası ortalama süre kabul edilir ve tahlil yapılmaya başlanır. Zaman zaman düşmeler yükselmeler olabilir. Örneğin, bugünkü eliza testi ile bundan 10 gün sonraki aynı test biraz farklılık içerebilir. Zaten bundandır ki eliza testi doğrulamaya ihtiyaç duyar. pozitif çıkarsa doğrulama testine gider, negatif çıkarsa kesindir! Antijen testleri ilk 1 gün içinde bile sonuç verebilir ama kesin düzey ve maksimum sayıya yaklaşık 16. günden itibaren ulaşmaya başlar ve 40. günden itibaren de düşme eğilimine girer. o yüzden erken tanı ve teşhis için p24 pcr veya 4. nesil ultra testler kullanılır ama 6. haftadan sonra bunlarında miktarlarında azalma olabilir. Bu yüzden 90. gün ertesinde eliza testi yapılır? Anlatabildim mi yoksa başka soru var mı?

  9. freiburger
    7 yıl önce

    Sayın Arrogat öncelikle nezaketiniz için ben de teşekkür ederim. Gayet iyi anlattınız. Zaten benim de söylediğim ve bildiğim sizin yazdıklarınızla aynı. Dolayısıyla p24 antijeninin vücutta kaybolmaya başladığı dönemden önce )6. haftadan önce) yapılan antijen ölçen testller'in (combo testler) sonucuna güvenmek gerekir. Ancak yapılan test sadece ve sadece antikor ölçüyorsa (elisa test) bu durumda 90'dan önce yapılmamasında fayda vardır. Doğru anlamış mıyım sizce?

  10. arrogant
    7 yıl önce

    AYNEN ÖYLE ;) 2.-6. hafta arası p24 pcr ve kombo olanlar, 90 dan sonra antikor olanlar ;) GAYET İYİ ANLAMIŞSINIZ... ;)

  11. freiburger
    7 yıl önce

    Sayin Arrogant cok tesekkur ederim.Bunlari,sitedeki uyelere anlatmakta oldukca zorlanmistim ve kendimi inandiramamistim.Dolayisiyla sizin uzman gorusunuz ile bildiklerim teyit edilmis oldu.Umarim diger uyeler bundan faydalanirlar.Saygilarimla

  12. arrogant
    7 yıl önce

    saygılar benden :)

Cevap yazmak için yapınız.