LENF BEZLERİ BÜYÜMESİ
Akılsızkafa
- Lenf bezleri en sık enfeksiyonlara bağlı olarak büyüyor. Ardından da kanser ve kan hastalıklarına bağlı nedenler geliyor.
- Kendi içindeki lenfoid hücrelerin selim bir nedenden dolayı çoğalması lenf bezini büyütebiliyor.
- Enfeksiyon sırasında dışarıdan gelen iltihabi hücrelerin istila etmesiyle de büyüme olabiliyor.
- Vücuttaki metastatik hücrelerin sıçramasıyla büyüyebiliyor.
- Metabolik hastalıklarda glikoz, yağ ve protein metabolizması bozuksa lenf bezleri büyüyebilir. Depo hastalıkları, bağışıklık sisteminin kendine yönelik reaksiyonuna bağlı hastalıklar da büyümeye yol açıyor.
- Lenf bezlerinin büyüme nedenleri arasında en çok virüs enfeksiyonları bizi ilgilendiriyor. Halk arasında öpücük hastalığı olarak bilinen hastalıkla da lenf bezleri büyüyor. Bu hastalık sıklıkla bademcik enfeksiyonu ile karıştırılıyor. Hastalık nedeniyle gereksiz yere antibiyotik kullanılıyor, boyundaki lenf bezleri büyüyor, bademcikler büyüyor ve bembeyaz oluyor, hastanın karaciğer ve dalağını da büyütüyor.
- Bu hastalığın dışında Sitomegalovirüs, su çiçeği, kızamık, kızamıkçık, HIV virüsleri de lenf bezlerini büyütebiliyor.
- Halk arasında beta mikrobu olarak bilinen bakterinin varlığında da lenf bezlerinde büyüme meydana geliyor.
- Tüberküloz, kedi ve köpeklerden insana geçen bazı protozoal etkenler nedeniyle ve yine mantarlardan dolayı da büyüme oluyor.
- Akut lösemi, lenfomalar, solid tümörler, baş boyun bölgesi tümörlerinin yanı sıra, lupus hastalığı, romatoit artrit, sara ilaçlarından fenitolin, metabolik hastalıklarda kullanılan maddeler, bazı antibiyotikler de lenf bezlerini büyütüyor. Bunlar da kanserle karışacak kadar büyüyorlar.