Hiv hakkında herşey merak eden okuyabilir
Ocp
ANA SAYFA
HAKKIMIZDA
İLETİŞİM
KanTahlili NeT
Ana Menü
CHEK-UP
CYBH TESTLERİ
PANELLERİMİZ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ
EVLİLİK TAHLİLLERİ
HAVUZ TAHLİLLERİ
AIDS TESTİ
* AİDS BELİRTİLERİ ? * AİDS NASIL BULAŞIR ? *AİDS TEDAVİSİ ?
Şekil 1 : HIV (Human Immunodeficiency Virus)
Aids (Hiv virüsü) ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz.
Aids Nedir,Aids Nasıl bulaşır,Aids belirtileri nelerdir,Aids’den korunmamnın yolları,Aids bulaşıcımıdır,Aids yalnızca cinsel yollamı bulaşır, Aids tedavisi varmı.
AİDS BELİRTİLERİ ?
HIV (“Human Immunodeficiency Virus”, insan Immun Yetmezlik Virusu) infeksiyonu, etken virüsün etkisiyle bağışıklık sisteminin giderek baskılandığı kronik bir infeksiyon hastalığıdır.Aids belirtileri ve klinik bulguları belli evrelerde değişkenlik gösterebilir.Hastalığın etkeni olan virüs (HIV), lentivirus ailesine mensup bir retrovirüstür. Retrovirüsler, tek sarmallı RNA içeren zarflı viruslardır. Reverse transkriptaz enzimi aracılığı ile genetik materyellerini çift sarmallı DNA’ya çevirip konakçı kromozomuna integre etme özelliklerine sahiptir.
İnsan lenfositlerinin yüzeyinde, hücre aktivitesi ve fonksiyonunda rol alan spesifik glikoproteinler mevcuttur. CD4 hücre yüzey antijeni taşiyan lenfositler, immunolojik reaksiyonlara yardim eden hücrelerdir. CD4 + lenfositler ayni zamanda HIV infeksiyonun primer hedefleridir. HIV infeksiyonun seyri boyunca CD4 +T hücre sayisi giderek azalir buna bağli olarak da Aids belirtileri için karakteristik firsatçı infeksiyonlar ve kanserler ortaya çıkar.
Virüs alındıktan sonra hastalık belli evrelerle seyreder.
I. HIV INFEKSİYONUNUN KLİNİK SEYRİ
HIV infeksiyonunun doğal seyri yedi evreye ayrılarak incelenmektedir.
1. Primer HIV infeksiyonu ( Akut HIV infeksiyonu )
2. Serokonversiyon (Antikor oluşmasi)
3. Asemptomatik Dönem
4. Erken Semptomatik Dönem
5. Geç Semptomatik Dönem ( AIDS )
6. İleri Evre1. Primer HIV infeksiyonu: ( Akut HIV infeksiyonu )
HIV, vücuda alindiktan 1-6 hafta içerisinde ilk çoğalma döneminde akut infeksiyona neden olur. Bu dönemde görülen belirtiler ve klinik bulgular, HIV infeksiyonuna özgü değildir ve değişkendir. Semptomlar ve görülme sıklıkları şu şekilde belirtilmektedir:
• Ateş (