HIV testi halk arasında AIDS Testi, Eliza Testi, Elisa Testi, PCR Testi, Kan Testi gibi terimlerle anılmaktadır. Halk arasında AIDS Testi için en çok Eliza Testi kelimesi kullanılmaktadır. Bunlar yanlış terimlerdir. AIDS Testi terimi Dünya Sağlık Örgütü'nün de belirttiği gibi HIV ve AIDS olgusunun birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. HIV, AIDS hastalıklar bütününe yol açan virüstür. Laboratuvar biliminde HIV tespit eden birçok test yöntemi bulunmaktadır. Kişinin HIV testinde alacağı POZİTİF sonuç HIV Doğrulama Testiyle doğrulanmalıdır. HIV testlerinin bulaştan sonraki dönemde hassasiyet, özgüllük ve yöntem bakımından tanı ve tarama süreleri bulunmaktadır. Eğer HIV testi doğru zamanda doğru yöntem ile yapılmazsa ortaya yalancı negatiflikler çıkabilmektedir. HIV Testi yaptırmadan önce mutlaka test olacağınız kurumdan danışmanlık almalısınız. Danışmanlık Dünyada AIDS Test Merkezlerinde ( STD Klinik ) test öncesi verilen standart bir uygulamadır. HIV testi öncesi danışmanlık hizmeti alınması HIV testinin şüpheli temastan ne zaman sonra yapılması gerektiği, hangi gün sürelerinde hangi testlerin yapılabileceği, Negatif ve Pozitif test sonucun ne anlama geldiği ve olası süreçler üzerinde konuşma olanağı sağlar.
Anti – HIV 1/2 Testi (6-12 Hafta)
Antikorlar antijen özellikteki yabancı moleküllere (örneğin enfeksiyon ajanları) karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği özgün proteinlerdir. Kanda herhangi bir enfeksiyon ajanına karşı tespit edilen antikorlar kişinin ilgili patojenle enfekte olduğunu gösterir. Kişide antikor oluşması için geçen süre patojenin cinsine bağlı olduğu gibi kişinin bağışıklık sistemiyle de doğrudan ilişkilidir. Örneğin HIV ile enfekte olan bir kişide anti-HIV antikorları 6 haftada tespit edilebilir konsantrasyona ulaşabileceği gibi bu süre bir başka kişide aynı tespit konsantrasyonuna gelmesi 12 haftayı bulabilir.
Anti HIV 1/2 testi antijen-antikor birleşmesini esas alan bir test yöntemidir. Anti HIV 1/2, HIV-1 ve HIV-2’ye karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorları temsil eder. Bu antikorlar tahmini bulaş anından 6-12 hafta sonra kanda tespit edilebilir.Antikorların kanda tespiti HIV’in kişide varlığına güçlü bir kanıttır. Ancak bazen Anti HIV 1/2 testinde alınan pozitiflikler yalancı pozitif olabilir. Örneğin, başka bir enfeksiyona karşı gelişen antikorlar anti-HIV antikorlarıyla karıştırılabilir. Antikor pozitifliği alan kişiye mutlaka Western Blot Testiyle doğrulama yapılmalıdır.
p24 Antijen Testi (2 Hafta)
HIV’in tespitinde ona ait antijenleri kanda saptamak antikor gelişmesini beklemeden erken dönemde tespit sağlamaktadır. Ancak HIV antikor gelişimi kişiden kişiye farklılık göstereceği için kanda erken dönemde yüksek oranda antikor gelişmesi p24 antijeninin tespitini maskeleyebilir. Bu durum p24 antijen testlerinde yalancı negatifliklere zemin oluşturabilir.
p24 antijen testi, antijen-antikor birleşmesini esas alan bir test yöntemidir. p24 antijeni, HIV ’e özgü bir proteindir ve bu protein tahmini bulaş anından 2 hafta sonra kanda testlerin hassasiyetine göre tespit edilebilmektedir. P24 antijeninin tespiti HIV’in kişide varlığına güçlü bir kanıttır. Erken dönemde HIV pozitifliğini saptamada önem arz eder. Ancak p24 antijen testi uygun gün sürelerinde yapılmadığı takdirde, örneğin geç dönemde p24 antijeni HIV antikorları tarafından maskeleneceği için yapılan p24 antijen testleri yalancı negatiflikler verebilir. Ayrıca alınan pozitif sonuçlar başka bir yöntemle mutlaka teyit edilmeli ve pozitif sonuç uygun gün sürelerinde Western Blot Testi ile doğrulanmalıdır.
4.Jenerasyon p24 Antijen ve Anti-HIV Testi (2Hafta)
HIV 'e özgü proteinler ( antijenler ) ve bağışıklık sisteminin geliştirdiği HIV 'e özgü antikorlar ilgili enfeksiyonu tespitte kullanılır. Yalnızca p24 antijen ya da yalnızca HIV antikorunu tarayan Anti-HIV testlerinin kendi içinde çeşitli engelleri,doğru zamanda uygulanmama, maskelenme gibi şüphe durumunu artırmaktadır. Dünyada ve Türkiye’ de HIV konusunda önde gelen ( WHO, BHIVA, HATAM, Sağlık Bakanlığı ) yetkin birçok kuruluş HIV tarama testi olarak aynı anda hem p24 antijenini hem de HIV antikorlarını saptayan 4.Jenerasyon antijen ve antikor beraber tarayan testlerinin kullanılmasını önermektedir. Sadece p24 antijeni veya sadece HIV antikorlarına bakan testlerde maskelenmeden veya antikorların geç oluşmasından kaynaklı HIV tespit süreleri uzayabilmektedir.
4. jenerasyon p24antijen ve Anti-HIV testleri antijen-antikor birleşmesini esas alan en gelişmiş tarama testleridir. 3.Jenerasyon sadece antikor tarayan testlere göre erken dönemde yapılarak HIV pencere dönemini kısalmasına olanak vermiştir. Kanda HIV-1 ve HIV-2’ye karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorları ve p24 antijenini tarar. Gerek çalışma hassasiyeti gerekse iki parametreyi aynı anda taramasıyla en etkili HIV tarama testi yöntemidir; tahmini bulaş anından 2 hafta sonra uygulanabilir. Bu yöntemle çalışan testlerin hassasiyet farklarından kaynaklı olarak 2 haftadan itibaren HIV virüsüne ait p24 antijeni veya HIV antikorları tespit edilebilmektedir. 4.Jenerasyon kitler ticari firma üreticilerine göre HIV Combo, HIV Combi, HIV Duo Ultra gibi isimlerle anılmaktadır. Ticari kitlerin hassasiyet oranına göre erken dönemde saptama sağlar; antijen ve antikor konsantrasyonlarına ayrı ayrı bakması ile de maskelenme sonucu doğabilecek yalancı negatifliklerin önünü kapatır. Alınan pozitif sonuçlar, uygun gün sürelerinde Western Blot Testi ile doğrulanmalıdır.
HIV RNA PCR Testi ( Viral Yük Testi ) (10 Gün)
DNA ve RNA ait olduğu canlıya dair genetik kodları taşıyan nükleik asitlerdir. Bu nükleik asitlerden RNA HIV’de mevcut olup virüsün genetik kodlarını taşımaktadır. HIV 'e ait RNA’nın kanda saptanması, ilgili enfeksiyonun varlığına güçlü bir kanıttır. Saptamada yöntem olarak PCR yöntemi uygulanır. HIV RNA PCR testi, kanda bulunan nükleik asitler üzerinde HIV 'e ait özgün baz dizilerinin tespiti ve çoğaltılarak gösterilmesi esasına dayanan moleküler biyolojik bir testtir. HIV RNA PCR, tahmini bulaş anından 10. günden sonra uygulanabilir. Hem hassasiyeti hem de verdiği pozitif sonuçlarda kanın ml’sinde bulunan virüs kopya sayısını gösterdiği için, erken dönem tarama testi olarak ve pozitif tanı almış kişilerin tedavisinde takibi gereken “viral yük” belirlenmesinde etkin biçimde kullanılmaktadır. HIV tespiti için yapılan testlerde alınan pozitif sonuçlar Western Blot Testi ile doğrulanmalıdır. Merkezimizde HIV RNA PCR Testi Real Time PCR ile çalışılmaktadır. Testin saptama hassasiyeti 35 copy/mL’ dir.
Hiv Duo Ultra Test (14.Gün)
HIV DUO ULTRA Testinin geliştirilmiş %99.88 özgüllüğüyle p24 antijeni saptama hassasiyeti 3pg/mL’ dir.
p24 antijen ve Anti-HIV testleri antijen-antikor birleşmesini esas alan en gelişmiş tarama testleridir. 3. Jenerasyon sadece antikor tarayan testlere göre erken dönemde yapılarak HIV pencere dönemini kısalmasına olanak vermiştir. Kanda HIV-1 ve HIV-2’ye karşı bağışıklık sisteminin geliştirdiği antikorları ve p24 antijenini tarar. Gerek çalışma hassasiyeti gerekse iki parametreyi aynı anda taramasıyla en etkili HIV tarama testi yöntemidir; tahmini bulaş anından 2 hafta sonra uygulanabilir. Bu yöntemle çalışan testlerin hassasiyet farklarından kaynaklı olarak 2 haftadan itibaren HIV virüsüne ait p24 antijeni veya HIV antikorları tespit edilebilmektedir.
4. Jenerasyon kitler ticari firma üreticilerine göre HIV Combo, HIV Combi, HIV Duo Ultra gibi isimlerle anılmaktadır. Ticari kitlerin hassasiyet oranına göre erken dönemde saptama sağlar; antijen ve antikor konsantrasyonlarına ayrı ayrı bakması ile de maskelenme sonucu doğabilecek yalancı negatiflikleri engeller. Alınan pozitif sonuçlar, uygun gün sürelerinde Western Blot Testi ile doğrulanmalıdır.
HIV Western Blot Testi ( HIV Doğrulama Testi )
Pozitif sonuç alınan tarama testlerinden sonra HIV Doğrulama Testi olarak uygulanır. HIV Western Blot testi ilgili örnekte HIV’ e özgü proteinlerin olup olmadığını gösteren bir moleküler biyoloji çalışmasıdır. Hassasiyeti düşük, özgüllüğü yüksektir. Bulaştan kısa süre sonra hassasiyeti yüksek 4.Jenerasyon p24 antijen ve Anti HIV veya HIV RNA PCR gibi testlerin saptadığı pozitif sonucu doğrulaması için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Dolayısıyla yüksek hassasiyete sahip 4.Jenerasyon p24 antijen ve Anti-HIV ve HIV RNA PCR testlerinde alınan pozitiflikler, HIV Western Blot testi hemen uygulandığında doğrulanmayabilir. Bu gibi durumlarda HIV Western Blot testi 2-4 hafta sonra tekrar edilmelidir.
Western Blot testinde HIV virüsüne ait gp160, gp120, p68, p55, p53, gp41, p40, p30, p24, p18 gibi proteinlerden bir kısmının tespit edilmesiyle HIV Pozitifliği doğrulanmış olur. HIV Western Blot yöntemi dünya genelinde HIV doğrulama bakımından “altın standart” bir testtir. Hassasiyeti düşük olduğu için HIV tarama testi olarak kullanılmaz.
Şüpheli cinsel temas ya da riskli bir teması sonrasında HIV ile enfekte olunup olunmadığını öğrenmenin tek ve kesin yolu HIV Testi yaptırmaktır.
Cevaplar
hayır mk ya .. sadece p24 bakılırsa yanlıs olur diyor.. Antikor antijen arayan testler 3. aydan sonra garanti.. 28. gğnde %92-95 sonuç verir.. Gün geçtikçe artar yüzde
gonore
sadece p24 bakan bşr yer zaten yok..28-45-90 negatifse biter bu konu....
gonore
Aynn öyle ben korunmasız oral ilişkiye rağmen bütün belirtileri yaşadım ama sonuç NEGATİF birde herkes kafaya hivi takıyor ama bel soğukluğu klamdiyayı unutuyor bu hastalıklar hive göre %1000 daha kolay geçiyor...
Pişmannn00
Yav arkadasim piskologa git iyi oku yazilani combo testlerde antijen antikora bakiliyor birsinden birisi cikardi super negatifsin sen git burdan fobik olcaksin hatta olmusun bile negatifsin negatiffffffff