FOBİKLERİN ÇOK ACİL OKUMASI GEREK!
QSS
http://i.hizliresim.com/37D0m4.png Yukarıdaki tablodaki her x, aynı gün ilişki yaşayıp pozitif olan yüz kişinin, haftalara göre testlerde ilk pozitif çıktığı zamanları gösteriyor. week=hafta
Baktığımız zaman iki hafta dolmadan bile pozitifleşen biri var, ama sadece bir kişi. 3. haftaya kadar bir kaç kişi daha pozitifleşiyor. Bünyeden bünyeye değişiyor. 4. hafta ve 6. haftada artık hemen hemen herkesin pozitifleştiğini görüyoruz. İşte dünya sağlık örgütü, etkinlik ve maaliyet açısından herkese tarama olarak 6. haftayı bu yüzden öneriyor. Çünkü kişilerin büyük çoğunluğu 6. haftaya kadar pozitifleşiyor.
Ha baktığımızda 12. haftaya uzayan bir kişi var. İşte bu bir kişiyi de kaçırmamak için 90. gün yani 12. hafta yani 3. ay en son ve kesin süre olarak söyleniyor. 12. haftadan sonra pozitifleşen YOK. Yani en son süre 90. gün.
Yani bir kişi WHO'nun önerdiği gibi 6. haftada test olup negatif aldıysa, büyük ihtimalle negatiftir, yüzde 1 belki daha az bir ihtimal 90.güne kadar antikor üretemeyen biri mi diye 90.günde teyit o yüzden önerilir. Ama pratikte değişme ihtimali düşüktür. Elisa'da 2. haftada pozitif çıkan bir kişi, 90. güne uzayan da bir kişi-yani bunlar çok nadir örnekler-büyük çoğunluk 4-6. haftada pozitifleşiyor tablodaki kümelenme orada.
Unutmamalı ki bu tablo sadece anti hiv elisa testi için geçerli. Yeni nesil duo ve combo testleri daha da güvenilir. Ama altın standart olarak 90.gün elisa kabul ediliyor en son onunla teyit yine de öneriliyor biz de öneriyoruz o yüzden.
Sen 9. haftada yaptırdıysan taboya bak, tam belirtilmemiş o haftalar ama mesafeyi oranlayıp bakarsan 9. haftadan sonra pozitifleşen sadece bir kişi görülmüş.