Merhaba dostum. Araştırmalarıma göre + tanı alan insanların büyük bir çoğunluğu bizim gibi gün sayarak veya testleri araştırarak değil, belki aylar belki de yıllar sonra sıradan sağlık muayenelerinde + olduklarını öğrenmişler. Diğer sitede + pozitif arkadaşlarında beyanları bu şekilde. O halde, bu + arkadaşlar 14 ve 28. Gün duo ultra, 28 den sonra combo veya 6 haftadan sonra klasik elisa testi yaptırmış olsalar idi, yine + sonuç alırlardı diyebilir miyiz ?

Cevap ( 9 )

  1. snowbros
    7 yıl önce

    Ben de kesinlikle oyle dusunuyorum. CDC ve WHO bile basit bir antikor testinde ilk 6 hafta icinde yakalayacagini soyluyor. Cok ozel durumlarda 3 aya uzayacagini belirtiyor. CDC 14-42 arasinda 4. nesilin yakalayacagini ama her ihtimale karsi 3. ayda teyit edilmesi gerektigini belirtiyor.

  2. Ceyda
    7 yıl önce

    Ya Snowbros bende bir şey soracağım virüsü alış MİKTARIMIZ da dahil mi bu antikor süresine? Misal kendimden örnek vereyim. Ben hiv pozitif biri ile saatlerce derin öpüşmeler yaşadım. Kanama oldu mu bilmiyorum (ama onur dudağında yara varmış o anlar, bende diş dolgusu yaptırmıştım bir gün öncesi) birde bir başka çiftleri düşünelim.. korunmadan cinsel ilişki yaşamış olsunlar , birde kan nakli olan birini düşünelim. Bu 3 şüpheli durumda da Elisa testi 90.gün sonuc verir mi? Mesela benim şüpheli durumum diğer iki seçeneğe göre daha düşük riskli yani virüsü çok daha az almış olsam minicik almış olsam veya ne bilim kan değil de o öpüşme anında tükürük ile almış olsam bile 90 dan sonra uzar mı test ?

  3. Ceyda
    7 yıl önce

    Hani ben hiv pozitif birinden kendime kan nakli yaptırsam veya Korunmasız cinsel ilişkiye girsem tamam 90.gün yaptırdığım Elisaya güvenirdim ama benim şüpheli durumumda bu süre uzar mı acaba virüsü dolaylı aldım diye? Yani daha az aldım daha düşük riskli aldım diye..

  4. Stranger
    7 yıl önce

    Kesinlikle.Farklı bir açıdan bakacak olursak. Hiv virüsü vücuda girdikten sonra hızla çoğalmaya ve cd4 hücrelerine saldırmaya başlıyor. Herhangi basit bir yaralanmaya bile hızla tepki veren vücudumuz, bağışıklık sistemi gibi bir hayat damarını haftalarca pas geçmeyip en kısa sürede antikor üreterek cevap vereceğini düşünüyorum. Anlayacağımız üzere, bu olay düşündüğümüz kadar komplike değil. Aslında çok basit. Virüs vücuda girerse çoğalır, antikor üretir ve zamanında tek bir test ile ortaya çıkar. Basit olmayan şey ise bence hiv virüsünün bulaşması, yani kolay kolay bulaşan bir virüs olmadığı.

  5. Stranger
    7 yıl önce

    @ceyda Sorunu okumadan cevap vermişim . İyice okumanı tavsiye ederim.

  6. snowbros
    7 yıl önce

    Virus girmisse girmistir ceyda hanim azi cogu yok. Hizla cogalir.90 en kotusu dusunulerek verilen gundur sonrasi kemoterapi ve bagisiklik bastirici ilaclar kullanan icindir. Ayrica agizdaki tukurugun koruyucu oldugu virus olsa dahi bir sekilde ekarte ettigi vurgulaniyor uzmanlar tarafindan.

  7. Ceyda
    7 yıl önce

    Teşekkürler Stranger. Keşke doktorlarım siz olsaydınz. Çünkü şimdiye değin bana Dr ların dediğini anlatim size.. gittiğim aile hekimi bana şüpheli temasımı, nasıl oldugunu, kaç gün geçtiğini bile sormadan ilk Elisa testim ile konuyu kapat dedi (oysa belki testten1 gün önce yaşadım şüpheli ilişkiyi? Bunu bilmeden sormadan kapat dedi) bir üroloji doktoru ise bana aaaa öpüşme mi dedi? Sen iyisi mi bu testi 1.yıl yine yaptır dedi. Olmadı şimdi dedi... bir enfeksiyon doktoru ise aaa sen sadece 100.gün Eliza mı yaptırdın? Olmadı işte bu.. 6.ay yine yaptırman lazım konuyu kapatma dedi, eğer antijen ve antikor birlikte bakılmış olsa kapat derdim dedi.. Bunlar yüzyüze görüştüklerimdi. Ve hepsi moralimi bozmaya yetti.. Gelelim doktorsitesindeki doktorlara.. engin bey yazdı ki virüsü alış temasın , ve miktarı antikor olumuşunu etkiler dolayısıyla 6.ay yine yaptırmalısın hatta 1.yİl.. yaşam laboratuvarı diye geçen kullanıcı adı ise bana 1.yıl yine yaptırmalısın testi dedi. Adını şu an hatırlayamadığıM bayan Dr ise, virüs alış şeklin tabiki etkiler testini, bahsettiğin temas için 100 gün erken, 6.ay ve 1.yl yine yaptırın 1.yıl negatif çıkarsa konuyu kapatın, başka bir enfeksiyon Dr U ise şunu dedi : bu bahsettiğinz temas ile Eliza testi 100 günde yeterli değildir. Beklerim derseniz 6.ay yine yaptırın beklemem derseniz RNA testi yaptırın.. yani demem o ki hiçbir Dr bana konuyu kapat demedi. Şimdi ben ne yapayım bu psikoloji ile çöktüm.

  8. benihatirla
    7 yıl önce

    4 haftaya kadar cok yogun antijen bulunuyor vucutta.sonra 6.haftaya.kadar azalarak varligi suruyor.niye azaliyor?antikor uruyor.6.haftaya kadar antijene bakiliyor antijen yoksa antikor olmali o zaman o da yok! bu yuzden kesinlikten bahsediliyor. ama referanslar <0.25 ken antijen 0.18 antikor 0.17 cikmis bi suphe olusturur yani bi daha bakalim denir.bi 2 ayda negatif aldm 4 te poz. oldu efsanesi vardi mesela.aslinda 12 gun gibi bi surede eliza yapilmis.81 de tekrarlandgnda poz. cikmis.2.ayda tekrarlasa onda da cikcakti.yuzde 95 4-6 hafta arasi pozitif olunuyor.bu antikor icin.antijen icinse malum 2-6 hafta arasi..

  9. Ceyda
    7 yıl önce

    @benihatırla, yani evet genel olarak antikor 6.haftadan itibaren oluşur bu yüzden Elisa testi 6.haftadan itibaren yapılır deniliyor. Fakat benim asıl sorum virüsü hangi temas ile almışsak alalım veya virüsü ne kadar yoğunlukta almışsak alalım bu değişmez mi? Virüsü bir kan nakli ile tüp tüp yoğun olarak almak var, birde öpüşürken dişte minicik küçücük bir kanama ile almak veya öpüşmekle almak var... her iki durumda da 3.ay kesin sonuc verir mi ? Yoksa daha düşük riskli olan bir olayda 6.aya ya da ne bileyim 4.aya veya 8.aya vs...uzar mı? Çünkü benim şüpheli temasıMDA sanırım çok azzzzzzzzz bir miktarda virüs almış olabilirm acaba bu yüzden 100 gün elisa için erken miydi dedim

Cevap yazmak için yapınız.